2010. április 25., vasárnap

TZATO

Tzato (olvas Tzazon vagy Zano) volt a testvére király Gelimer (530-534), az utolsó király vandálok, akik uralták az Észak-Afrikában. Ez a leghíresebb általános után ismert Vandálbiztos Hoam, azt élveztem több győzelmet alatt fosztogató törzsek berberek, (nem tévesztendő össze másokkal, akik szövetségesei a vandálok). Sőt, sikerült, hogy a Sardaigne.Tzazo elhunyt 15 december 533 alatt a csata Tricamarum , ami úgy hangzott a lélekharang a vandál királyság Észak-Afrikában .

Élete

Tzato nem vett részt a csatában, mert a hirdetés Decimum Godda, közhivatalnok a bizánci császár Justinianus Nagy nyilvánította függetlenségét Szardínia, a királyság Karthágó, King Gelimer figyelmen kívül hagyva megközelítés a bizánci flotta küldött több tucat afrikai Tzazon remprendre birtoklásáért a sziget és megöl a bitorló Godda. Mit sikerült csinálni.
Után vereség Ad Decimum, Gelimer tudta, hogy nem versenyezhetnek a csapatok a Belisarius zöldmezős, így követeket küldött, hogy Tzazon vissza Szardíniát az expedíció 120 hajó és 5000 vandálok. Leszállás után a közeli vékony katéter Tzazon és serege csatlakozott Gelimer, a szárazföldön az adott év december abban az időben gondolta Gelimer erők elég erős ahhoz, hogy folytassa a támadást. Amint az együttes erejével, vonultak azonnal Carthage, ügyelve arra, hogy lerombolja a nagy vízvezetéket, hogy a fővárosba szállított ivóvíz, Belisarius töltött hetek helyreállítása a falak, a város lehetővé kell tenni a támogatása ülés kételkedni kezdett a hűség a hunok, barbárok és csapatok, köztük Herulok akik megközelíteni ügynökök Gelimer, végül adta a parancsot, hogy vonuljon a hunok és a vandálok üzembe Herulok távol csapatok.
A csata Tricamarum én nyilvánított 15 december 533 között a hadsereg által vezetett vandálok Gelimer Pat király és testvére Tzazon, és a bizánciak által ellenőrzött Belisarius. A két erő találkozott, 20 km-re Karthágó és a római nehézlovasság felszámolásra azonnal Vanadales vonalak kétszer a harmadik, Tzazon, megölték a szeme Gelimer, aki elvesztette a reményt, és elrendelte a visszavonulást, hogy a hegyek A Numidia. Gelimer rájött, hogy minden remény elveszett, elment a császár március 534.

eredeti:
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=fr&tl=en&u=http%3A%2F%2Ffr.wikipedia.org%2Fwiki%2FTzato&anno=2
(köszönet a Google fordítónak)